Onze eerste dagen ‘workation’

Ge-fibo 27 september 2019

Workation

Yes, de term ‘workation’ wordt hier duchtig gebruikt. Het is namelijk de perfecte omschrijving van waar deze week om draait: de perfecte combo van werk en plezier met het team, op een superfijne locatie. Maar wat wordt er hier dan allemaal uitgespookt? Lees hier het relaas van dag 2 in de bomen.

Het eerste deel van de dag werd er gewoon gewerkt zoals op een normale werkdag. Maar dan met de voetjes van de grond. Onze klanten dragen wij namelijk hoog in het vaandel en willen we niet in de kou laten staan tijdens onze week op verplaatsing.

Daarna werd er tijd vrij gemaakt om eens echt te werken aan ons ‘systeem’ en aan onszelf. Tijdens de ‘Work like a pro’-workshop, vanuit de veronderstelling (lees: feit) dat iedereen het bij ons op kantoor druk heeft en de ene persoon hier anders mee omgaat dan de andere, werden de neuzen nog eens allemaal in dezelfde richting gezet. Dit door eens grondig te bespreken hoe op bepaalde situaties gehandeld kan worden.

Enkele methoden kwamen aanbod, zoals, en je kent ze misschien wel, “Eat that frog”, “Mailbox zero”, “Time blocking (agenda)” en de “Eisenhower matrix”.

Eat that frog is wel een leuke om eens dieper op in te gaan. Deze filosofie vertrekt vanuit de ludieke hypothese dat het jouw job is om elke dag een kikker op te eten. Niemand doet dit (normaal) graag, dus dan zou je dit best ’s ochtends doen. Dan lig je hier de rest van de dag niet meer wakker van en heb je het aangename gevoel dat de klus geklaard is.

Deze filosofie hebben we doorgetrokken naar onze werking. Iedereen heeft bepaalde taken die minder urgent zijn, maar uiteindelijk ooit wel eens uitgevoerd moeten worden (en dus ooit eens dringend zullen zijn). Een mogelijke oplossing? Todoist, een programma dat voor ons als geheugensteun werkt en koppelt met Gmail! Hiermee kunnen we onze “frogs” inplannen en (tijdig) uitvoeren. 

Deze denkoefening leidde nadien (onverwachts en out of the blue) tot een informele en productieve brainstormsessie over de interne werking van ons kantoor (bv. denken in ideeën, problemen en oplossingen). Dit lekker luierend relax vanuit de zetels in de living. Er kwamen veel punten naar boven die allemaal keurig werden genoteerd om ze niet uit het oog te verliezen en op een andere moment terug te kunnen oppikken.

 

Wie ben ik, wie ben jij?  

Kantoor en interne werking eens onder de loep nemen…Check! Dan was het tijd om ook eens een blik op onszelf te werpen en het team.

Voor vertrek werd er een enquête rondgestuurd waarbij iedereen voor elkaar bepaalde karaktereigenschappen kon opgeven. Daaruit werd voor iedereen de top 10 van eigenschappen opgelijst. Hiermee werd aan de slag gegaan en online gezocht naar de totem die het beste overeen kwam met deze eigenschappen. De persoon die aan de beurt was, moest zich even afzonderen en aan de hand van 5 vragen wat aan zelfreflectie doen. Eigenlijk een soort totemisatie dus, Ge-Fibo-stijl, zonder het drillen en vieze dingen eten. Maar mét kampvuur, want de resultaten van deze sessie zullen woensdagavond tussen de marshmellows en kampliederen met elkaar gedeeld worden. 

 

Work hard, play hard

Dag 2 werd naar behoren afgesloten, met een pintje in de ene hand en wat kaarten in de andere, en vooral schatergelach op de achtergrond. Even de hoofdjes leeg, om ons klaar te stomen voor weer een dag interessante inzichten.