Wat kost een boekhouder?

Ge-fibo 07 augustus 2020

Wat kost een boekhouder?

De vraag van 1 miljoen! Al kost een boekhouder zelden een miljoen.

Klopt het cliché “een boekhouder brengt op”?
Waar moet je allemaal op letten bij de keuze van een boekhouder?
En wat hebben een stopcontact en het huwelijk in gods naam te maken met een boekhouder?

We breken het op in een aantal aandachtspunten.

Kost of opbrengst?

We beginnen alvast met het cliché.
Een boekhouder kan je veel kosten, soms zelfs héél veel! En dan hebben we het even niet over zijn ereloon. Jammer genoeg bestaan er boekhouders die het niet zo nauw nemen met deadlines, overwerkt zijn, geen tijd hebben/maken of gewoon niet heel bekwaam zijn. Dat kan al snel resulteren in laattijdige of niet-indiening van fiscale aangiftes, fouten in de aangiftes enzovoort. Dat vertaalt zich op zijn beurt in boetes die kunnen oplopen tot
duizenden euro’s. Reken maar uit! Wat in het begin een goedkope oplossing leek, kan je al snel zuur opbreken.

Al een geluk dat dit niet te veel voorkomt. Maar een boekhouder die alles correct en tijdig indient, kan je ook veel geld kosten. “Hoe komt dit dan?” Vraag je jezelf af? Simpel, het ontbreken van goed (proactief) advies. Bijvoorbeeld het niet adviseren om over te schakelen van een eenmanszaak naar een vennootschap. Daar kan je al snel een verlaging van de totale belastingdruk mislopen die gemakkelijk kan oplopen tot tienduizend euro.

Daarom: goedkoop is zelden gelijk aan goed!
Maar: duur is niet altijd beter!

Kies altijd voor kwaliteit, dat brengt je op lange termijn meestal het meest op. Doe dat trouwens niet alleen bij het kiezen van een boekhouder, maar bij alle dingen in het leven en bij het ondernemen.

Conclusie: het cliché is waar. Kijk niet naar wat het kost, maar naar wat het opbrengt.

Uurtje factuurtje of forfait?

Ofwel kies je voor een boekhouder die zijn uren registreert en aanrekent, ofwel betaal je een forfaitair bedrag voor een pakket van prestaties.

In geval van uurregistratie weet je op voorhand niet waar je zal eindigen. “Geef me maar de snelle medewerker” zal je denken. En wat als je met een hoop vragen zit? Ga je ze durven stellen met een bang hart voor de factuur die nadien zal volgen?

In het geval van een forfaitaire aanrekening weet je op voorhand steeds waar je aan toe bent en kom je niet plots voor verrassingen te staan. Let er wel op dat het heel duidelijk is wat er allemaal is inbegrepen in het pakket dienstprestaties. Goede afspraken maken goede vrienden. Hoe efficiënt en snel de boekhouder alles achter de schermen doet, dat is van minder belang voor jou als ondernemer.
Dat brengt ons naadloos tot het concept ‘tijd’.

Time = money

Als ondernemer is jouw tijd kostbaar, héél kostbaar. Je wil zo weinig mogelijk tijd steken in administratie en boekhouding, maar je bezig houden met wat je goed doet, nl. ondernemen.

Wat is jouw (vrije) tijd waard?
Kies voor een boekhouder die tijd kan besparen voor jou. Door bijvoorbeeld digitaal/online samen te werken, vermijd je een hoop dubbel werk en dus tijd.

Een goede boekhouder verkoopt tijd, niet zijn tijd, maar die van jou als ondernemer.

Ga dus voor ‘kwali-tijd’!

Conclusie

Het kiezen van een boekhouder is niet hetzelfde als het kiezen van een energieleverancier. Bij het tweede is er geen verschil tussen wat er uit het stopcontact komt waardoor je apparaten ook niet plotseling beter zullen functioneren. Bij het eerste kies je voor een langdurige vertrouwensrelatie die opbrengt. Zie het een beetje als trouwen, maar dan zonder het kostelijke huwelijksfeest (al zijn we altijd wel te vinden voor een feestje 😄).

Maak voor jezelf uit welke waarde je hecht aan jouw (vrije) tijd en gemoedsrust. Zo kom je snel tot de waarde van een goede boekhouder. Wat is jouw huidige boekhouder waard? Een goede boekhouder is geen kost, maar een investering die meteen opbrengt.

In the end zal je zelf moeten kiezen, maar kies alsjeblieft goed want JIJ bent het waard!

 

Lets’s Talk!