Wist je dat je als ondernemer gebruik kan maken van de kmo-portefeuille? 

Ge-fibo 01 maart 2021

Volg je opleidingen voor jouw onderneming? Dan laat je misschien wel wat geld liggen, want wist je dat je als ondernemer van financiële steun kan genieten? Zo kan je tot 30% van de opleidingskost recupereren. We leggen het graag uit! 

Wat is de kmo-portefeuille? 

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel waardoor je als ondernemer financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviezen die hoofdzakelijk bedoeld zijn om de werking van je onderneming te verbeteren. 

Enkele voorbeelden kunnen zijn:

 • een opleiding om je verkooptechnieken bij te schaven 
 • een training van vaardigheden met de computer, sociale media, communicatie,…
 • een opleiding of seminarie met betrekking tot je vakgebied
 • een marketingplan laten opstellen
 • een investeringsanalyse laten opstellen

Hoeveel subsidie kan je krijgen? 

Het bedrag van de kmo-portefeuille hangt af van de grootte van je onderneming. Een kleine onderneming die investeert in opleiding en advies kan 30% steun genieten via de kmo-portefeuille. Je kan maximaal 7.500,00 euro per jaar ontvangen. Een opleiding sociale media bedraagt bijvoorbeeld 500,00 euro exlusief btw. Via de kmo-subsidie kan je hiervan 30% recuperen, namelijk 150,00 euro! 

Een kleine onderneming is een onderneming met minder dan 50 werknemers én met een jaaromzet van maximaal 10 miljoen euro of met een balanstotaal van maximum 10 miljoen euro. Indien je onderneming deze grenzen overschrijdt, is ze een middelgrote onderneming. 

Een middelgrote onderneming die investeert in opleiding en advies kan 20% steun genieten via de kmo-portefeuille. Ook hier kan je maximaal 7.500,00 euro per jaar ontvangen. 

Wanneer kom ik in aanmerking? 

Welke ondernemers komen nu allemaal in aanmerking voor de aanvraag van de kmo-portefeuille? Met onderstaande checklist kan je gemakkelijk bepalen of in je aanmerking komt: 

 • Je onderneming is een kmo (kleine – en middelgrote onderneming). Een kmo is een onderneming met minder dan 250 werknemers én met een jaaromzet van maximaal 50 miljoen euro of een balanstotaal van maximum 43 miljoen euro. Ook natuurlijke personen (eenmanszaak) of vrije beroepers vallen hieronder. 
 • Je onderneming heeft een aanvaardbare rechtsvorm. Hieronder vallen alle eenmanszaken en handelsvennootschappen met rechtspersoonlijkheid (BV, NV, Comm.v, VOF,…)
 • Je vestiging ligt in het Vlaams Gewest
 • Je bent actief in de privésector 

Welke opleidingen komen in aanmerking? 

De opleiding waarvan je beroep wil doen op de kmo-portefeuille moet ook aan enkele voorwaarden voldoen:

 • De opleiding kost minimaal 100,00 euro exclusief btw
 • De opleiding moet gevolgd worden bij een geregistreerde dienstverlener. De meeste bedrijven die diverse opleidingen aanbieden, zijn effectief geregistreerde dienstverleners. 
 • Je doet de steunaanvraag vanaf de inschrijving en tot 14 dagen na de start van de opleiding. 

Welke types advies komen in aanmerking? 

Advies neemt verschillende vormen aan. Het is daarom dat ook hier aan enkele voorwaarden moet voldaan worden:

 • Het advies staat in een geschreven document
 • De dienstverlening kost minimaal 500,00 euro exclusief btw
 • Je sluit een overeenkomst met een geregistreerde dienstverlener
 • Je doet de steunaanvraag vanaf het sluiten van de overeenkomst tot 14 dagen na de start van de samenwerking
 • Het advies vertrekt vanuit een concrete probleemstelling en zorgt dat je bedrijfsbeslissingen neemt op basis van analyse, advies en een actieplan. 

Natuurlijk is het de bedoeling dat dit advies je onderneming extra stimuleert. Daarom komt advies over je gewone bedrijfsuitgaven of wettelijk verplichte diensten niet in aanmerking voor subsidie. 

Hoe vraag ik de kmo-portefeuille aan? 

Je kan deze subsidie gemakkelijk online aanvragen via volgende website: https://www.e-loketondernemers.be/nl

Ben je dus van plan om een opleiding of advies in te schakelen om de werking van je onderneming te verbeteren? Dan is het zeker de moeite om na te gaan of je gebruik kan maken van de kmo-portefeuille. We zien vandaag de dag echter nog dat veel ondernemers hier geld laten liggen. Je zou er verbaasd van zijn hoeveel opleidingen en adviezen effectief in aanmerking komen! Twijfel je nog of je in aanmerking komt? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder!